Jó tudni Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa. Magyarország az Európai Unió, illetve a Schengeni térség tagja.

 

Pénznem

A hivatalos nemzeti valuta a magyar forint (HUF). Külföldi pénz korlátlanul vihető be Magyarországra, illetve vihető ki onnan. Pénzváltás a reptéren, a hotelekben és a bankokban lehetséges. Az árakat gyakran meghirdetik euróban (EUR) vagy amerikai dollárban (USD) is, bár a tranzakciókat kizárólag forintban bonyolítják. A bankok általában hétfőtől csütörtökig délelőtt 9 és délután 5 óra között vannak nyitva, míg pénteken délelőtt 9 és délután 4 óra között. A pénzváltógépek és ATM-ek a nyitvatartási időn túl is üzemelnek Budapesten és a nagyobb városokban. A bankkártyák széles körben elfogadottak.

 

Éghajlat

Magyarország a Kárpát-medencében helyezkedik el, amelyet hegyek védenek, így akkor is kellemes az időjárása, amikor Európa egyéb részein az zordabb. Magyarország éghajlata mérsékelt, hasonló a kontinentális zóna többi területéhez – nyáron meleg, télen hideg. A hőmérséklet júliusban/augusztusban a legmagasabb (átlagosan 21,4°C), illetve télen a legalacsonyabb, január a leghidegebb hónap, amikor gyakran fagypont alá esik a hőmérséklet (átlagosan -1°C). Az átlagos hőmérséklet áprilisban legfeljebb 17°C, és legalább 6°C. Májusban a legmagasabb átlaghőmérséklet elérheti a 21,9°C-ot.

 

Vízummentességi megállapodások

Az EU és EGT tagországok állampolgárai vízum nélkül utazhatnak Magyarországra. Az EGT tagállamai állampolgárainak családtagjai szintén vízum nélkül utazhatnak Magyarországra, amennyiben megkapták az EGT állampolgárok családtagjai számára kibocsátott tartózkodási kártyát vagy a Schengeni tagállamok által kiadott tartózkodási engedélyt.

Az alábbi weboldal táblázatában felsorolt országok, egységek vagy területek által kibocsátott útlevelek tulajdonosai, kétoldalú megállapodások keretében vízum nélkül beutazhatnak Magyarországra: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/visa-waiver- agreements

A felsorolásban nem szereplő országok és útiokmányok esetén vízum szükséges.

Figyelem: a Magyarország által elismert útiokmányokról szóló táblázatok a Belügyi Főigazgatóság weboldalán találhatók: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what- we-do/policies/borders- and-visas/index_en.htm

További információk